tirsdag 30. september 2008

Egypt - Del 2

Dag 3:

Vi sto tidlig opp igjen og dro først til et tidligere granittbrudd i Aswan. Der hugget de gamle egypterne ut sine obelisker, og den siste – som aldri ble ferdig – ligger der fortsatt. Toppen av en obelisk
har den hellige formen av et tempel.

Mange av de gamle, egyptiske obeliskene befinner seg helt andre steder enn i Egypt, blant annet i Roma, London, New York... Jeg blir litt sur av at sånne skatter ikke returneres til opphavslandet! I British Museum får man utdelt en brosjyre som forsvarer denne holdningen med at ”Det kommer så mange turister til London at vi kan dele skattene med mange flere mennesker!” Bullshit! Det kommer faktisk turister til Hellas, Egypt og de fleste andre land hvor briter, franskmenn, italienere, spanjoler m.fl. har tatt seg til rette! Og det vi snakker om er tross alt ran.

Så dro vi videre til Nasserdammen. Det var den som holdt på å svelge Abu Simbel for evig og alltid... Takk og lov at svenskene reddet de praktfulle templene! Vi ble fortalt at dersom Nasserdammen brister blir Egypt oversvømt på to timer... Skremmende store menger vann, med andre ord!

På en øy i Nassersjøen ligger Philiatempelet, som også har blitt reddet opp på tørt land som Abu Simbel. Det er oppført til ære for gudinnen Isis. Hun var kjærlighetens og magie
ns gudinne. Hun var gift med sin bror Osiris. Han var fruktbarhetens gud og han og Isis lærte menneskene blant annet å dyrke jorden. Deres bror Seth ble sjalu på Osiris popularitet blant menneskene og drepte ham. Isis og Osiris sin sønn Horus hevnet sin far og drepte onkel Seth. Forøvrig var Seth gift med den siste søstra i søskenflokken, så her var det mye innavl!


På vei tilbake til ”Carmen” besøkte vi et ”parfymemakeri”. De lagde essenser som luktet godt eller var bra mot det meste. Og de hadde vakre flakonger vi kunne kjøpe med essensene som selvsagt ble billigere og billigere jo mer vi kjøpte. Jeg kjøpte ingenting. Hadde de hatt kamelpukkelfett, hadde jeg kjøpt det! Det kjøpte jeg nemlig i Marocco for noen år siden, og det er et fantastisk middel mot forkjølelsessår og tørre lepper! :o)

Her kan du lese Del 1.

Ingen kommentarer: